[במדור 'מה חדש במשפט ציבורי' יוצגו עדכונים מרכזיים מהנעשה במהלך התקופה הנסקרת במשפט ציבורי, תוך התמקדות בבג"ץ. עורכת המדור היא ליאת דאשט. נשמח לקבל מידע לפרסום במדור באמצעות דף 'צור קשר' ולעדכן/לתקן מידע שפורסם במידה ויש צורך]
פסיקה מרכזית
- התערבות שיפוטית בחקיקת הכנסת בפרשת תאגיד החדשות – הרכב בראשות השופט מלצר הוציא צע"ת בעתירת הסתדרות העיתונאים ותאגיד השירות הישראלי בשאלה מדוע לא יבוטל תיקון 8 לחוק התאגיד, שהקים את תאגיד החדשות העצמאי, מחמת: "פגיעות בזכות לחופש הביטוי של תאגיד השידור הציבורי והאורגנים שלו, בזכותם לקניין וכן פגיעות בחופש הביטוי, בחופש העיסוק ובזכות ההתארגנות של העיתונאים, בצד פגיעות במרקם הדמוקרטי ובחופש הביטוי של הציבור על היבטיו השונים" כמו גם "נוכח פגמים שנפלו בהליכי החקיקה המואצים".
- בית המשפט עומד על ביצוע ההחלטה לפינוי מיכל האמוניה – הרכב בראשות השופט מלצר ומפיו דוחה את בקשת חיפה כימיקלים בע"מ והיועץ המשפטי לממשלה להבהרת ההחלטה מיום ה-28.5.2017. לטענת בית המשפט אין מדובר בבקשת הבהרה אלא בבקשה לשינוי ההחלטה ונסיגה מההתחייבויות המנויות בה, בהן פינוי המיכל.
- המשנה לנשיאה רובינשטיין קובע כי נראה שנתמצתה עתירת האגודה לזכויות האזרח ואעלאם לביטול פקודת העיתונות ומבקש את תגובת הצדדים, ככל הנראה בשאלת הוצאות המשפט שיש לפסוק בעתירה שכזו.
נושאים נוספים
- הרכב בראשות השופט פוגלמן דחה את עתירת "עיר עמים" נגד תוואי מצעד "ריקוד הדגלים" שהתקיים בירושלים. (בג"ץ 4243/17).
- הרכב בראשות השופט רובינשטיין מתבסס על תוקפה הקונקלוסיבי של תעודת שר חוץ בשאלה האם חלקה מסוימת מצויה בשטח מדינת ישראל או שמא ביו"ש. לפיו, על בית המשפט להימנע מהתערבות בנושא הכרוך בגבולות המדינה.
- הרכב בראשות השופט הנדל ומפי השופט סולברג דוחה עתירה לחזרת המדינה מהסדר טיעון שנחתם עם חייל מג"ב שירה והרג את בנם של המערערים בעת הפרות סדר בביתוניא.
- הרכב בראשות הנשיאה נאור מבקש לקבוע בדחיפות דיון מחודש בעתירת ארגון ההורים למערכת החינוך בירושלים בעניין המחסור החמור בכיתות, לאחר הגשת תגובה לתגובה המשלימה שנמסרה על-ידי המשיבים.
מישור דיוני
- השופטת דפנה ברק-ארז דחתה על הסף עתירה של תושבי באקה אל-ג'רבייה כנגד ראש העירייה בשל "התנהגות קלוקלת", וזאת בשל אי-מיצוי הליכים וניסוח כוללני.
- הרכב בראשות השופט דנציגר ומפיו דחה על-הסף עתירה שביקשה להורות לכנסת ליזום חקיקה על מנת לקדם את מסקנות ועדת שיפמן וועדת שמיט, ולבטל את סעיף 25 סיפא לחוק הכשרות המשפטית.
- הרכב בראשות השופט דנציגר ומפי השופטת ברון דחה על הסף, מחמת אי-מיצוי הליכים, את עתירת רו"ח מפלגת "קדימה" לשעבר לפיה בכירים במפלגה ביצעו שורת עבירות פליליות חמורות.
- השופט דנציגר מעניק לראש אכ"א שהות עד לחודש יולי להשיב לעתירת האגודה לזכויות האזרח שהוגשה בשם חייל, הדורשת להפסיק את הפרקטיקה הנוהגת בצה"ל לשדל חיילים שאינם יהודים לצאת למסע לחיזוק הזהות היהודית ולהתגייר, ולקבל צו ביניים שיורה לצה"ל לפטור את החייל מכנס ההסברה לגיור אליו יועד ולעתידים לבוא אחריו עד למועד ההכרעה.
עתירות וקדם בג"ץ
- ב-15.5 עתרה האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ נגד מדיניות משטרת מחוז ירושלים בשנתיים האחרונות, המורה על סגירת חנויות ובתי עסק בירושלים המזרחית בסמוך לאחר פיגוע או הפרת סדר. לצד טענות בדבר חוסר סמכות ופגיעה בלתי סבירה ובלתי מידתית בזכויות יסוד, מעלה העתירה את החשש שהמדיניות נגועה בשיקול זר של ענישה קולקטיבית שנועד להפעיל לחץ על התושבים.
- הוגשה עתירה מינהלית לפי חוק חופש המידע לחשיפת המעורבות של מדינת ישראל בפשעים נגד האנושות בסרי לנקה בין השנים 2011-2002.
דיאלוג חוקתי
- אי הסכמה פומבית בחליפת מכתבים שבין נשיאת בית המשפט העליון לבין שרת המשפטים בנושא מועד כינוס ישיבת המינוי של נשיאת בית המשפט העליון הנכנסת, השופטת אסתר חיות.
- טקס הפרישה של המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט רובינשטיין, התקיים ב-13.6.2017. פסקי הדין שהוקראו במעמד הטקס הם בג"ץ 1892/14 בדבר שטח המחייה הראוי לאסירים, ובג"ץ 4386/16 בדבר פרסום רשימת החפצים האסורים להחזקה במתקן השהייה "חולות". דיווח על פסקי הדין יעשה בנפרד.
- צמצום זכות העמידה? – בתגובה לעמדתו של ראש-הממשלה, לפיה הוא מתכוון לבחון את הצעת החוק לשינוי זכות העמידה, הביע היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדבליט, את התנגדותו להצעה, שלעמדתו תוביל לפגיעה בשלטון החוק.
ספרות חדשה
- יצא לאור ספרו החדש של פרופ' אייל גרוס (תל-אביב), The Writing on the Wall: Rethinking the International Law of Occupation הכולל ניתוח ביקורתי של דיני הכיבוש במשפט הבינלאומי בדגש על המקרה הישראלי-פלסטיני, והצעה למודלים נורמטיביים ופונקציונאליים של תחולת דיני הכיבוש.
- יצא לאור ספר מרדכי (מוטה) קרמניצר, עורכים: אריאל בנדור, חאלד גנאים ואילן סבן.
- מאמר של ד"ר איתי בר-סימן-טוב (בר-אילן), Temporary Legislation, Better Regulation and Experimental Governance: An Empirical Study עתיד להתפרסם בכתב העת Regulation & Governance. במחקר אמפירי, בר-סימן-טוב בוחן את הקשר בין חקיקה זמנית, רגולציה טובה יותר וממשליות נסיונית, מתמקד בשימוש שעושה הכנסת בהוראות שעה.
- מאמר של ד"ר אדם שנער (בינתחומי הרצליה), One Rule to Rule Them All? Rules of Law Against the Rule of Law, בו הוא מתאר את היחסים שבין 'שלטון החוק' לבין מערכות כללים אחרות, רובן שיפוטיות כמו זכות העמידה, שעשויות לאפשר למפעילי משפט שונים לשחוק אותו בנסיבות מסוימות ובכך להוות איום אנדוגני על 'שלטון החוק'.
להשאיר תגובה